voden pat
 
 
  Начало Процедури
  • English
  • Български
 
 
Процедури Печат Е-мейл
Рехабилитацията във водна среда е част от комплексното лечение на децата с увреждания.

Нейното съчетание с елементи от плуването е един от  методите за въздействие  върху статико-динамичното развитие.

Процедури
DatsoPic 1.0 © 2006 by Andrey DatsoКато част от околната среда, ние съобразително прилагаме водата като средство за повлияване на тактилно-кинестетично вестибуларната сетивност.
Нашата цел е, използвайки физичните свойства и елементи на водата, да създадем благоприятна среда за развитие на двигателни умения и навици.
 
 
Накратко ще изложим физичните свойства на водата и тяхното влияние върху организма:

*Температурният фактор на водата подпомага усета за сетивност, закалява организма и рефлекторно засилва имунитета.

*Подемната сила подпомага олекотяването на тялото във водата, чрез което физично свойство се създава възможност за извършването на по-голям спектър от упражнения

*Хидростатичното налягане улеснява венозната циркулация на кръвта и ускорява нейното придвижване от долните крайници към гръдният кош и сърцето.

*Плътността на водата въздейства двустранно: облекчаващо и подпомагащо движенията за извършването на упражнения и използването като съпротивителна сила за укрепване на двигателният апарат.

Тази нетипична среда на рехабилитация въздейства върху развитието на сърдечно-съдовата и дихателната система, укрепването на костно-мускулният апарат, балансирането на възбудните и задръжни процеси на нервната система.

Основен принцип на работата ни е да провеждаме заниманията индивидуално за деца с тежки степени на двигателни и ментални нарушения и групово за деца със самостоятелни умения.

Индивидуалната работа се определя от двигателните възможности на детето и цели  подготовката му за самостоятелност.

Процедури
DatsoPic 1.0 © 2006 by Andrey DatsoГруповите занимания социализират и обучават децата за съвместна работа.

Процедурите по водна рехабилитация се извършват в детски басейн с дълбочина 0.70м., а заниманията по модифицирано плуване се провеждат в 50м. басейн с олимпийски размери..